torsdag 18 augusti 2016

Elefantmannen

En otroligt vacker film. Berättelsen om Joseph Merrick, sceneri, rollprestationer. Det vackra svart-vita formatet. Allt detta sammantaget gör Elefantmannen till en av de bästa gjorde filmerna någonsin. Ett sant mästerverk som jag har gråtit mig igenom mer än en gång.

Historien är sann-skildring om Joseph Merrick som föddes med gravt deformerad kropp vilket resulterade i att han  fick arbete som "professionellt missfoster" vid en kringresande cirkus, en freakshow,  i Storbritannien i slutet av 1800-talet.

Elefantmannen kom 1980. I rollen som John Merrick ser vi John Hurt och övriga kända aktörer är bl.a. Anthony Hopkins som Frederick Treves den läkare som blir Merrick´s vän och tar sig an honom för att ge honom en värdigt liv.
Regi av David Lynch.
Filmens manus, som skrevs av Christopher De Vore, Eric Bergren och David Lynch, är baserat på Frederick Treves bok The Elephant Man and Other Reminiscences och Ashley Montagus bok The Elephant Man: A Study in Human Dignity 

Filmen var nominerad till åtta Oscars 1981, men fick inte en enda.

Merricks skelett och vissa av hans ägodelar finns bevarade hos London Hospital Medical College. Michael Jackson var oerhört fascinerad av Merrick´s levnadsöde och innan sin död hade han vid två tillfällen bett London Hospital att få köpa Merrick´s kvarlevor men nekats.

Delar Joseph Merrick historia finns återberättade i andra filmer som till exempel filmen; "From Hell" som är en annan mycket bra film om Englands 1800-tal och jag återkommer till den med en annan recension. Elefantmannen är dock den film som mest ingående skildrar historien om Merricks levnadsöde - ett mästerverk om en vacker man.

Deborah Englund

Digital Nomad Marketing
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar