söndag 21 augusti 2016

The real Monster

Monster är en sann-skildring om massmördaren Aileen Wuornos och om den kärlekshistoria med en annan kvinna som kom att leda till att Aileen Wuorno utförde de mord hon sedan avrättades för. 

I huvudrollen som Aileen ser vi Charlize Theron som med sin bakgrund i Method acting förändrat sin kropp och sitt utseende  bland annat genom viktökning för att bli så lik rollkaraktären som möjligt -  och hon är fantastisk i denna roll där hon mycket skickligt återger rollfigurens miserabla liv som hemlös och prostituerad.

När hon för första gången i sitt liv möter vänlighet hos en annan individ så är det hos Selby (Christina Ricci)med vilken hon inleder en lesbisk relation.

Chalize Theron kom att belönas med såväl en Oscar som en Golden Globe för sin rollprestation i Monster.

Jag valde att följa upp denna utmärkta spelfilm med dokumentären om Aileen Wuornos - The Real Monster - där dokumentärfilmaren Nick Broomfield intervjuvar henne och följer henne till hennes sista stund i livet.

Bilden av henne säger mer om betraktaren - kan man förlåta och älska alla människor?
 Ja, jag tror det. 

När man följer Aileens livsberättelse och får insyn i hennes tankegångar så kan man förstå varför hon blev som hon blev. Hennes liv var mycket sorgligt.

Jag kommer på mig själv att tänka att jag förstår henne och tycker även att de på grund av hennes bakgrund hade kunnat skona henne från det dödsstraff som kom att sätta punkt för hennes sorgliga liv.
 Hur kan Gud tillåta en människa leva ett så miserabelt liv? tänker jag. Och - Hur många miserabla liv tillåter vår Gud? Och det är när jag tänker så som jag förstår att; Nej - Gud tillåter inte att människor lever meningslösa liv i sorg och misär; det är VI - medmänniskorna - som tillåter det. Och det var vi som avrättade Aileen Wuorno.

Filmen går att se via Netflix

Deborah Englund

Digital Nomad Marketing
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar