tisdag 13 december 2016

Narcissism i Svartvitt - All about Eve

I "All about Eve" från 1950 har man en studie i Narcissism. Alla stegen.
Efter att ha studerat Narcissism och psykopati på nära håll i såväl verkliga livet i mötet med personer med dessa personlighetsstörningar - som genom att läsa böcker i ämnen som psykopati och mänsklig ondska - så förstår jag att personerna bakom filmen hade verkliga och djupa insikter i vad narcissism handlar om.

Storyn är hämtad från Mary Orr´s book "Wisdom of Eve" från 1946. Jag har inte läst boken men har planer på att göra det. Titeln väcker min nyfikenhet för en sak är klar - att man blir en aning klokare av att ha mött narcissistens ondska. Man går ur en sådan relation - om man överlevt den - starkare och klokare än innan man mötte denna djupt ondskefulla individ.

I "All om Eve" möter vi den fantastiska skådespelerskan Bette Davis som skådespelerskan "Margo Channing" vars liv kommer att ätas upp inifrån av rollfiguren "Eve Harrington" som spelas av Anne Baxter.
I All about Eve ser vi även Marilyn Monroe i en av hennes första talroller så detta är i början av hennes karriär och filmen är väl värd att se bara av det skälet.

"All about Eve" bjuder på stort skådespeleri och den där nakna, självklara berättartekniken som 50-talets regissörer var specialister på. Här i regi av; Joseph L. Mankiewicz

Det är en ren njutning att se film av det här formatet då och då.
I det här fallet rekommenderar jag det inte bara för cineasten som njuter av väl utfört filmarbete utan även i rent studiesyfte för den som vill veta mer om vad Narcissism är för något.

Deborah Englund

Digital Nomad Marketing Inga kommentarer:

Skicka en kommentar